10. oktober 2021
Jeg bestilte i foråret en portion RootBooster hos jer, og det har mine roser virkelig haft gavn af. Både de nye og gamle vokser kraftigt og strutter af sundhed. Jeg har ikke kun brugt RootBooster til roserne men også til andre nye planter, og det må virkelig siges at fungere godt.
Kenneth Enevold, Slagelse.
26. april 2019
Jeg har tidligere købt rootBooster hos jer , og det er et supermiddel til at give friskhed og styrke til roserne.
Marie og Jens Nørgaard, Odense N.
14. oktober 2017:
Kære Birthe og Ernst Jensen
Tak fordi i fører RhizoBio, for det fik flere af mine skrantende roser til at trives i sommer, samt var det tydeligt at nyplantede med RhizoBio fik en langt bedre start. Ærgerligt at jeg ikke kendte dette for mange år siden, for selvom langt de fleste af mine gamle roser trives godt, var de nok kommet hurtigere fra start og havde etableret sig tidligere. F.eks. har jeg en som har taget 5 år om at se sund og livskraftig ud. Min have er lille, men jeg har lige fundet plads til nogle få ekstra roser, og i dag kunne jeg ikke drømme om at plante dem uden RhizoBio.
Alice Rasmussen, Værløse.
30. august 2017:
Vi er meget glade for at bruge RhizoBio, når vi planter urter i vores drivhus.
Jørgen Hylgaard, Grindsted.
2. juli 2017:
Sidste år købte jeg RhizoBio af jer, og i år har jeg så plantet mit første bed til, ikke med roser, men med blomstrende buske og stauder, der alle har fået RhizoBio, og sikke en frodighed. Jeg har ALDRIG haft planter der er groet så meget på så kort tid. RhizoBio gør en kæmpe forskel.
Anne Køhn, Havdrup.
_______________________________________________________________
Marts 2017
Interessant læsning i Marts nummeret 2017 af RosenNyt, side 10 venstre spalte midt for. Her fortæller overgartner David Stone, der har arbejdet i Mottisfont Abbey i en menneskealder, at man gennem mange år ikke udskifter jorden når man planter rose efter rose, men man bruger “Mikro-opstrammere” (som f.eks. RhizoBio) og derved slipper man for det kedelige (og dyre) arbejde med at udskifte jord. Denne praksis anvendes ikke blot i Mottisfont Abbey, men i alle haver under National Trust. Læs selv artiklen i RosenNyt.
________________________________________________________________
1.nov. 2016
Billedet af de fine rødder er Austinrosen Olivia, som vi købte direkte fra England i foråret.
Rødderne blev drysset med RhizoBio.
Rosen har stået i krukke indtil nu, hvor den er plantet ud i jord.
Jeg kan tydelig se forskel på roser plantet med RhizoBio og dem uden.
Vh Helle Wichmann Madsen
_______________________________________________________
Hvad gør vi nu? Mycostart er forsvundet
Flere af rosenselskabets medlemmer har allerede stiftet bekendtskab med plantestarter med handelsnavnet Mycostart. Dette vidundermiddel som har vist til fulde at holde hvad det lover, har kunnet fås i 150 grams portioner, svarende til hvad der bruges til tre roser. Prisen har varieret fra butik til butik. Den danske distributør har imidlertid indstillet produktionen i de små poser fordi det ikke er rentabelt. Det betyder at mindste størrelse til salg nu er 6 kg. Det vil i praksis betyde at det ikke er tilgængeligt for alle os rosenelskere med en almindelig parcelhushave. Noget må der gøres, vi kan i hvert fald ikke affinde os med, at vore roser ikke kan få det bedste der findes på markedet.
Birthe og jeg har derfor taget sagen i egen hånd og har lavet vores eget lille ”garagedistributionsfirma”. Vi køber ind i 20 kg sække og fylder det i mindre poser, så det bliver økonomisk overkommeligt for alle rosenelskere. Vi er godt klar over at det betyder, at vi giver os selv endnu mere arbejde, derfor lover vi heller ikke at blive ved de næste hundrede år, men så længe vi orker det, så vil vi ikke være skyld i at roserne i vore haver ikke får det bedste der findes.
Skulle der være nogle medlemmer der endnu ikke har hørt om det helt unikke plantestarter, så læs nedenfor. Rosenselskabets formand Inger Schierning har afprøvet plantestarter i en krukke med ’Augusta Luise’ Denne rose bliver, alt efter pleje og pasning naturligvis, normalt ca. 50 – 90 cm høj på friland. Billedet viser imidlertid rosen i en helt anden højde og ikke mindst i bredden.
Her beundrer Inger og Birthe den smukke rose, der har fået plantestarter.
Mikrobiologisk plantestarter hvad er det, og hvordan virker det?
Mycostart som nu hedder RhizoBio plantestarter er udviklet af det danske verdensfirma Novozymes til roser og alle andre planter for at give dem den bedst tænkelige start i din have. RhizoBio spiller sammen med miljøet og udvikler et kraftigere rodnet.
Den virker som en katalysator, på den måde at planterner bliver i stand til bedre at kunne optage vand og næringsstoffer, hvilket medfører bedre vækst. Bedre vækst betyder øget modstandskraft over for sygdomme.
RhizoBio indeholder også en række mikroorganismer, der er med til at give jorden mere liv. Bio plantestarter har efterhånden været i handel et stykket tid og sælges under forskellige handelsnavne. RhizoBio plantestarter anvendes af både professionelle og non professionelle i ind- og udland.
Sådan bruger du RhizoBio! Indholdet anvendes direkte fra posen, du bruger ca. 50 gram til én plante.
Ved plantning af barrods roser gøres rødderne våde. Hold rosen over plantehullet og drys indholdet direkte på de fugtige rødder. Det er vigtigt at RhizoBio kommer i kontakt med rødderne. Pulveret vil klæbe til de fugtige rødder og resten drysser ned i plantehullet.
Ved plantning af pottede roser. Du har haft potten stående i vand så den er godt gennemtrukket. Tag planten forsigtigt ud af potten og undgå at klumpen falder fra hinanden. Hold klumpen over plantehullet og drys pulveret hele vejen rundt på klumpen.
Ved begge ovennævnte gælder det, at hvis du har fyldt næringsstoffer så som komposteret gødning, fjer eller benmel i plantejorden, så skal plantejorden blandes rigtig godt før du drysser pulver på planten og sætter planten/klumpen ned.
RhizoBio kan med fordel gives til planter der allerede er plantet, men som du synes ikke er kommet særlig godt fra start og hænger lidt med ørerne. Med spade, hakkejern el. lign. laver du en rille rundt om planten uden at du beskadiger rødderne. I rillen stikker du nogle huller med din gravegreb, drys pulveret ned i hullerne og vand godt bagefter.
___________________________________________________________________________________________________
September 2014
Kære RhizoBio brugere.
Vi får mange herlige mails, hvor mange af jer fortæller om alle RhizoBios fortræffelige egenskaber. Tusinde tak for det. Fra starten fik vi at vide af leverandøren, at golfbaner er nogle af dem der bruger RhizoBio i stor stil.
Nu fik vi selv en mulighed for at prøve det af, for at se hvordan græs reagerer når der tilsættes RhizoBio i jorden.
I det sene efterår 2013 måtte vi have en mini gravemaskine ind i haven for at fjerne et træ. Sådan en lille fætter som i daglig tale kaldes for en BOBCAT fyld[er kun en meter i bredden, så den kommer ind de fleste steder. Den kører på gummi larvefødder og det går fint så længe den bare skal køre ligeud, men når den skal dreje 90 grader på en blød græsplæne, så laver den nogle fæle spor, hvor den nærmest rasper hele græstørven af. Det måtte vi så leve med og sørge for at få udbedret, når det blev forår.
Da foråret kom og jorden havde en rimelig temperatur gik jeg i gang med at planere det store åbne sår. Jeg fyldte lidt løs jord på, så niveauet passede, derpå tog jeg et par håndfulde RhizoBio og arbejdede det ned i den løse jord før jeg såede græsfrøene. Plænen har fået den samme sparsomme mængde gødning som den plejer.
Når man ser på billedet, så kan man godt forstå at golfbanekeeperne er glade for RhizoBio, græstæppet er meget tæt, og der en helt tydelig forskel i væksten i fordel til resten af plænen. Når det er klippe tid er græshøjden en centimeter højere hvor der er strøet RhizoBio, så det bekræfter hvad jeg før har sagt, at man roligt kan skrue lidt ned for gødskningen.
Held og lykke med efterårsplantningen. Bestil RhizoBio i god tid, så I er sikre på at I har det ved hånden når i står og skal nyplante eller flytte rundt på roserne. Vi er næsten altid hjemme, men vi kunne jo finde på at tage på en lille miniferie for at slappe af efter en hektisk, men fantastisk rosensommer, der for resten slet ikke er slut endnu.
Mange rosenhilsener
Birthe og Ernst
__________________________________________________________________________________________________
Ribe 15. maj 2014
Nu viser RhizoBio sit værd RhizoBio.
Vi hører fra mange glade og tilfredse brugere, at de bruger RhizoBio til alt hvad de planter i krukker, i drivhuset og i haven, træer, buske, roser, stauder, køkkenhave urter og sommerblomster, kort sagt alt, lige bortset fra surbundsplanter og kål.
Her i vores have kan vi nu se virkningen på de roser der fik RhizoBio ned til rødderne i foråret 2013. Vores lille Kina rose ‘Humes Blush’ var kun en skygge af sig selv, og som det fremgår af billedet, så har den vokset sig stor og fyldig.
Sandt at sige så har vi også nogle som ikke synes, at virkningen er som forventet. Den sidste gruppe vil jeg gerne skrive nedenstående til.
Når man ved at RhizoBio danner svampe på planternes rødder, så er det vigtigt at forstå, at man skal være meget omhyggelig med både mængden (skru gerne lidt ned for mængden når du bruger RhizoBio) og selve udlægningen/udstrøningen af gødning. Det er meget vigtigt at man ikke overgøder, læs afsnittet om gødskning i ”Et liv med roser”, mange havefolk strør gødning i blinde, og hvad der er lige så vigtigt er, at strø gødningen jævnt ud over hele bedet, så der ikke opstår store koncentrationer nogle steder, det slår de svampe ihjel, som RhizoBio danner på rosernes rødder, og så er det klart at virkningen udebliver. Derfor, gød med omtanke.
Jeg har i mit lange liv med roser set alt for mange ”pølser” af kunstgødning ligge tæt ved basis af roser. Det kan roserne ikke lide, hverken uden eller med RhizoBio. Roserne vil gerne have meget gødning, men i små mængder af gangen, for store mængder svækker roserne og gør dem modtagelige for sygdomme, og som sagt det slår RhizoBio svampene ihjel.
RhizoBios produktblad er nu kommet på dansk. Gå ind på distributørens hjemmeside, www. emarker.dk, produkter, Bio Innovation, RhizoBio, produktblad. Her finder du også sikkerhedsbladet.
Mange rosenhilsener og god sommer til alle.
Birthe og Ernst
____________________________________________________________________________________________________
Ribe, september 2013
Den første sommer med RhizoBio
Først en tak til alle de mange af jer der har sendt venlige mail og fortalt om jeres roser, og til alle jer som vi har mødt rundt om i landet i denne sommer og som har fortalt om de mange ”mirakler” som RhizoBio har medvirket til. Det har glædet os meget og har bekræftet os i at det var en rigtig beslutning da vi startede projekt RhizoBio i februar måned.
Hvor længe kan RhizoBio holde sig. Dette spørgsmål har vi naturligt nok fået flere gange. Portoen er en stor omkostning når RhizoBio skal sendes, og derfor skal man selvfølgelig være fremsynet når man bestiller. Holdbarhedsdato fremgår af etiketten på posen. RhizoBio skal opbevares mørkt og ved temperatur mellem 10 og 20 grader. Tåler ikke fost
Skal vi bruge RhizoBio i efteråret?
Svaret er både ja og nej. Al nyplantning og omplantning/flytning skal selvfølgelig have RhizoBio. Men vi fik en bestilling fra Lene i Kgs. Lyngby og dermed blev spørgsmålet pludselig meget aktuelt. Vi bringer her både spørgsmålet og svaret.
Kære Birthe og Ernst.
Jeg vil meget gerne prøve RhizoBio, da jeg ind imellem har nogle ret hensygnende roser, bl. a. Gertrud Jekyll, som jeg har set som en kæmpe busk i Hampshire, så hvis mine kan blive lidt større og bedre, ville det jo være skønt og værd at prøve. Jeg er spændt på at komme i gang.
Kære Lene
Vi har fået utallige tilbagemeldinger om at RhizoBio gør en markant forskel. Jeg bemærker imidlertid at du skriver ”hensygnende roser” og det lyder ikke så rart. Jeg går ud fra at dine roser har fået gødning, en korrekt beskæring og ikke har manglet vand i de meget varme periode vi har haft i denne sommer. De seneste hårde vintre har været hårdt ved roserne, og de forvinder ikke denne hårde medfart i løbet af én sommer. Du skal overveje om du synes roserne er værd at ofre RhizoBio på, eller om du hellere skal afskrive dem og købe nogle nye. Hvis du mener de er værd at investere RhizoBio i, så skal du udnytte det optimalt. Efteråret er et godt tidspunkt, det er længe siden du holdt op med at give gødning, og der er længe til de skal have igen.
Som jeg skriver om i bogen ”Et liv med roser” så er det en god ide´, hvis en rose ikke trives, at grave den op og studse rødderne og så genplante den. Det er det jeg vil råde dig til at gøre her i efteråret, når roserne er gået af vækst, og i denne forbindelse drysse 50 gram RhizoBio på rødderne og i plantehullet. På denne måde får du den maksimale udnyttelse af RhizoBio som nok skal puste nyt liv i roserne.
Rigtig god fornøjelse.
Ernst
RhizoBio på TV2 fri. Denne nye tv kanal er en herlig gave til hele havefolket. I udsendelsen ’Havemagasinet’ ser vi med stor opmærksomhed på englænderen Monty Don, når han rundhåndet deler ud af sine erfaringer med alle slags planter i sin store have ’Longmeadow’. Det vi især har bidt mærke i og moret os lidt over er, at når han flytter planter eller nyplanter vækster af en vis størrelse, så kommer han med sin bøtte og drysser en lille håndfuld ’mykorrhiza’ (som er hovedbestanddelen af RhizoBio) i plantehullet, hvorefter han nogle gang tilføjer: ’Mykorrhiza’ er fantastisk, det virker ligesom små kanaler der leder vand og næring hen til planterne.
Internettet og Google kan bruges til at søge oplysninger om stort set alt. Jeg fandt en god artikel om ’mykorrhiza’ (som er hovedbestanddelen i RhizoBio) under plantedokteren, læs selv hvorfor RhizoBio er så fantastisk.
http://www.plante-doktor.dk/mykorrhiza.htm
Jeg fandt også dette billede:
som på en meget simpel måde illustrerer hvordan RhizoBio skaffer vand og næring til planterne. Når man ser dette, så forstår man også hvorfor RhizoBio også bliver kaldt for ’rodforlænger’.
Hvis nogle af jer har lavet forsøg og har nogle billeder der er interessante, så vil vi meget gerne høre fra jer.
Mange rosenhilsener med ønsket om et godt planteefterår.
Birthe og Ernst